Werkgebonden personenmobiliteit in AFAS

updated on 30 May 2024

Als je een bedrijf hebt met 100 of meer werknemers, moet je vanaf 1 juli 2024 gegevens verstrekken over hoe je personeel reist voor werk en woon-werkverkeer. In dit artikel beschrijven we in het kort de situatie en welke acties jij kan ondernemen om te starten met de inrichting mobiliteit in AFAS.

Al ingelezen en opzoek naar het beste declaratie proces voor dienstreizen en woonwerk? Lees dan dit artikel!

Verplichting om reisgegevens door te geven

Deze verplichting maakt deel uit van het Klimaatakkoord, waarin staat dat Nederland de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% moet verminderen ten opzichte van 1990. Werkgerelateerde reizen dragen ongeveer 27% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. Door deze gegevens te verstrekken, kunnen werkgevers hun eigen CO2-uitstoot begrijpen en maatregelen nemen om deze te verminderen.

Wie moet rapporteren?

Alle bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KVK) met 100 of meer medewerkers moeten dit doen. Het geldt voor alle werknemers met 20 uur of meer per week. Deze verplichting gaat in op 1 juli 2024, en de eerste rapportage moet uiterlijk op 31 maart 2025 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

BlogAFASWetWerkgebondenpersonenmobiliteitSmall-604bf

Wat moet je doorgeven?

Je moet gegevens verstrekken over:

  • De afstand die medewerkers afleggen voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer, per vervoersmiddel.
  • Welke brandstof het vervoersmiddel gebruikt.
  • Hoeveel CO2 er wordt uitgestoten per kilometer.

Hoe doe je dit?

AFAS biedt een handige module genaamd 'Mobiliteit' om te helpen bij deze rapportageverplichting. Deze tool vervangt de oude 'Wagenpark'-functie in Profit 2. Je kunt eenvoudig inloggen bij de RVO om je rapportage aan te leveren, maar je hebt minstens eHerkenning niveau 2+ nodig om dit te doen. Alles over de inrichting van deze module is te vinden op deze thema pagina van AFAS.

Rapportage-onderdelen

De rapportage bestaat uit vier onderdelen. Je kunt zelf bepalen welke van toepassing zijn op jouw organisatie:

  • Zakelijke mobiliteit - lease en/of wagenpark
  • Zakelijke mobiliteit - dienstverleners
  • Zakelijke mobiliteit - declaraties
  • Woon-werk mobiliteit

Hoe nu verder?

Als je hulp nodig hebt bij het begrijpen van deze verplichting of als je wilt brainstormen met een van onze collega's, staan we voor je klaar. We kunnen ook ondersteunen bij het aanpassen van je AFAS-instellingen om aan de rapportageverplichting te voldoen. Dit doen wij samen met onze 60 AFAS-Experts van KWEEKERS. Lees ook meer over de adviezen van AFAS partner KWEEKERS op deze pagina.

Maak van de wet een Kans

Wil je van deze wet een kans maken? Bekijk dan onze declaratieoplossing om tot wel 80% administratietijd te besparen in het proces van declareren. Hiermee kunnen medewerkers eenvoudig declareren in AFAS.

Read more